Regulier verricht overwerk zal ook moeten worden meegenomen in de berekening van het vakantieloon
De Hoge Raad heeft een paar dagen geleden beslist, dat bij de berekening van het vakantieloon ook de regulier gewerkte overuren moeten worden meegenomen. (link).
Tijdens een vakantieperiode behoudt de werknemer het recht op loon (zie artikel 7:639 BW). Op grond van Europese richtlijnen (richtlijn 2003/88/EG1, de Arbeidstijdenrichtlijn, artikel 7) en jurisprudentie van het Hof van Justitie (HvJEU 13 december 2018, zaak C-385/17, ECLI:EU:C:2018:1018 (Hein/Holzkamm, met name r.o. 46 en 47) geldt hierbij het uitganspunt dat bij de berekening van het loon tijdens vakantie ook de overuren kunnen worden meegenomen, maar alleen als deze op regelmatige basis zijn verricht. De werkgever in deze kwestie stelt dat de werknemers het overwerk op geheel vrijwillige basis verrichten, maar de werknemers stellen dat zij het overwerk als een normale zaak beschouwen en dat zij in de praktijk minder ervaren dat er wordt overlegd over het werkrooster. De werknemer wordt steeds ingepland voor meer dan de contractueel overeengekomen veertig uur per week. Dat de werknemer over zou (kunnen) werken is dus steeds voor partijen voorzienbaar geweest. Dit betekent volgens het Hof en ook de Hoge Raad, dat is voldaan aan de voorwaarden die gelden voor het meetellen van de overwerkvergoeding in het gewone loon waar de werknemer tijdens zijn vakantie recht op heeft.
Beschouwing
Bij het lezen van het arrest en de daaraan ten grondslag liggende overwegingen van het Hof ’s-Gravenhage bekroop mij het gevoel dat dit alles toch niet heel nieuw is. Het uitgangspunt dat regelmatig verricht overwerk moet worden meegenomen in de berekening van het salaris, ook tijdens vakantie, ontlenen wij al een tijdje aan Europese rechtspraak. De Hoge Raad had echter nog niet eerder een duidelijke beslissing voor het Nederlandse recht gegeven. En nu is dat er wel: als overuren regelmatig zijn gemaakt, tellen de vergoedingen hiervoor mee voor de berekening van het vakantieloon. De werknemer hoeft hierbij niet altijd aan te tonen dat overwerk verplicht/ in opdracht van de werkgever is verricht.
Auteur: Maud de Bruijn