Einde NOW en terugkeer Wtv: een welkome ontwikkeling?

auteur: Maud de Bruijn

Sinds 1 oktober 2021 is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) afgeschaft en kunnen werkgevers weer gebruik maken van de Regeling Werktijdverkorting (Wtv). De NOW verving tijdelijk de Wtv. Alleen nachtclubs en discotheken kunnen vanaf 1 oktober nog corona-gerelateerde steun aanvragen (de Vaste Lasten Regeling horeca).

Hoe zat het ook alweer met de Wtv?

Een werkgever kan op grond van de Wtv een uitkering bij het UWV aanvragen voor medewerkers als de werkgelegenheid tijdelijk met minstens 20% afneemt als gevolg van een buitengewone omstandigheid. Deze omstandigheid mag niet tot het normale ondernemersrisico behoren. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat er tijdelijk minder werk is door een brand binnen het bedrijf. De Wtv is nadrukkelijk niet bedoeld voor corona-gerelateerde omstandigheden, deze omstandigheden behoren inmiddels tot het normale ondernemingsrisico, aldus minister Koolmees in beantwoording op Kamervragen over de terugkeer van de Wtv (zie hier). Voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten kan geen Wtv worden aangevraagd.

De Wtv compenseert de werkgever gedeeltelijk in de loonkosten. De Wtv dient als korte overbruggingsperiode en de werktijdverkorting mag niet korter dan twee weken en niet langer dan 24 weken zijn. Er geldt een eigen risico van twee weken. De vergunning is zes weken geldig, daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. De werktijdverkorting heeft een maximum van 24 weken. De vergunning kan dus drie keer verlengd worden. Wat veel werknemers niet weten, is dat het de werknemer aanspraken op zijn WW-uitkeringsrechten kost, zolang de werkgever gebruik maakt van Wtv.

De Wtv verschilt van de NOW in die zin, dat als er sprake was van meer dan 20% omzetverlies (en dus geen werkvermindering) werkgevers met een NOW een vergoeding van de loonkosten tot maximaal 90% ontvingen. De compensatie hing dus af van de mate van het omzetverlies.

Wat vindt u: dient de NOW de nieuwe standaard te worden en de Wtv te worden afgeschaft?

Auteur: Maud de Bruijn

Next Post Previous Post