Geen ontheffing van de geheimhoudingsplicht in mediation

In november 2021 werd de voorzieningenrechter in Amsterdam gevraagd (uitspraak niet gepubliceerd) een werkneemster in het kader van een ontbindingsprocedure over haar dienstverband te ontheffen van haar geheimhoudingsverplichting in een (niet geslaagde) mediation.

De rechter gaat hier niet in mee. De rechter overweegt dat het geheimhoudingsbeding een kernbepaling is in de mediationovereenkomst en dus essentieel voor het slagen van een mediationtraject. Juist hierdoor kunnen deelnemers zich in een mediation vrij tegenover elkaar bewegen, zonder dat het risico bestaat dat hen dat later wordt tegengeworpen. Alleen in een geval van een urgente noodsituatie zou een ontheffing gerechtvaardigd kunnen zijn. De mogelijkheid van baanverlies haalt die hoge drempel niet.

Het ging in deze kortgedingprocedure om een werkneemster, die in 2008 bij werkgever in dienst was getreden. In 2015 constateerde zij dat privacygegevens niet goed werden afgeschermd binnen de organisatie. Zij kaartte dat aan binnen de organisatie en het probleem werd ook erkend. Vervolgens is de relatie tussen partijen verslechterd. Uiteindelijk is werkneemster arbeidsongeschikt geraakt en heeft zij zich begin 2019 ziek gemeld. In het najaar van 2019 hebben partijen, voorafgaand aan een re-integratietraject, besloten een mediationtraject op te starten om het vertrouwen tussen hen te herstellen. Daarbij is een mediationovereenkomst afgesloten, met daarin een (standaard) geheimhoudingsverplichting. De mediation heeft gelopen tot eind november 2020, maar heeft niet geresulteerd in afspraken. Omdat werkneemster geen enkel vertrouwen meer had in de oprechte bedoelingen van haar werkgever heeft zij medio 2021 een ontbindingsverzoek ingediend.

In de onderhavige procedure wilde werkneemster bereiken dat de ontbindingsrechter juist en volledig kon worden voorgelicht over het handelen van haar werkgever, ook in het mediationtraject. De verwijten die zij werkgever maakt zijn kort gezegd dat verschillende personen op een onjuiste manier dubbelrollen hebben vervuld en dat achter haar rug om informatie aan het UWV is verstrekt waarin zij had moeten worden gekend.

De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Geoordeeld wordt dat werkneemster met het ondertekenen van de mediationovereenkomst de verplichting op zich heeft genomen – kort gezegd – om wat er tijdens de mediation is besproken en aan stukken is uitgewisseld, niet met derden te delen, ook niet met rechters. De voorzieningenrechter overweegt dat de geheimhoudingsverplichting essentieel is voor het slagen van een mediationtraject, omdat deelnemers aan een mediation zich vrij tegenover elkaar moeten kunnen bewegen, zonder dat zij het risico lopen dat hun uitlatingen of geschriften hun in een later stadium in een gerechtelijke procedure voor de voeten worden geworpen. Het geheimhoudingsbeding is aldus een kernbepaling uit de mediationovereenkomst. Er moet dan ook heel wat aan de hand zijn, wil een deelnemer aan mediation kunnen worden ontheven van die verplichting. Een urgente noodsituatie moet dat rechtvaardigen. Daarbij moet worden gedacht aan de situatie dat de mediation wordt gebruikt als dekmantel voor criminele activiteiten, of als die schade zou toebrengen aan bepaalde kwetsbare personen, zoals bijvoorbeeld kindermishandeling. De mogelijkheid van baanverlies haalt die hoge drempel niet. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van werkneemster dan ook af.

Beschouwing
Veel arbeidsrechtelijke geschillen, maar ook andere zaken die partijen verdeeld houden, worden tegenwoordig opgelost met behulp van mediation. Vaak ook op initiatief van de rechter. Mediation is snel, kostenefficiënt, laagdrempelig en partijen houden zelf de regie van de uiteindelijke oplossing in handen. En komen partijen er niet uit, dan staat de weg naar de rechter nog steeds open.

Van den Brekel Advocaten adviseert haar cliënten vaak een mediation traject en biedt daarbij ondersteuning in de mediation of op de achtergrond. Van den Brekel Advocaten heeft ook enkele gekwalificeerde mediators binnen haar kantoor.

Auteur: Mechteld van den Brandeler

Next Post Previous Post