Leerkracht neemt haar leerlingen zonder medeweten van de school en de ouders mee naar de Efteling: ontslag op staande voet?

Feiten en omstandigheden
Werkneemster is op 1 januari 2021 als leerkracht in dienst getreden van Stichting Kolom en is werkzaam op een school in Amsterdam. Het gaat hier om speciaal basisonderwijs voor kinderen met een gemiddeld IQ van 62. Voor de klas van werkneemster stond een klassenuitje gepland op 10 maart 2023. Werkneemster heeft aan de directeur voorgesteld met de kinderen naar de Efteling te gaan. De directeur heeft daarmee niet ingestemd, maar wel met een excursie naar Space Expo in Noordwijk.

Op 10 maart 2023 is de klas onder begeleiding van werkneemster, een collega en een externe kracht als begeleider vertrokken. Zij zijn alleen niet naar Space Expo gegaan, maar toch naar de Efteling. Werkneemster heeft vervolgens in de nieuwsbrief van de school – in strijd met de waarheid – verslag gedaan van een excursie naar Space Expo met haar klas op 10 maart 2023. Op 21 maart 2023 ontving de school een verkeersboete van de busjes waarmee de klas op excursie ging. De busjes bleken te hard te hebben gereden op de A2 op 10 maart 2023, met als eindbestemming Kaatsheuvel (Efteling). Werkneemster heeft tijdens een gesprek op 24 maart 2023 toegegeven zonder medeweten van de school en de ouders van de kinderen naar de Efteling te zijn gegaan. Op 27 maart 2023 is werkneemster op staande voet ontslagen.

Werkneemster berust in het ontslag, maar verzoekt onder meer een verklaring voor recht dat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is opgezegd. Werkneemster stelt het schoolreisje geheim te hebben willen houden om scheve gezichten te voorkomen. Volgens haar wilde de directeur niet de Efteling als bestemming vanwege de kosten. Toen de externe begeleider de kosten voor zijn rekening wilde nemen, is besloten alsnog de excursie naar de Efteling door te zetten. Het leek werkneemster leuk om met een bijzondere verrassing te komen voor de kinderen uit haar klas. Zij heeft niet bewust of met kwade bedoelingen gelogen. De school stelt dat het uitje volstrekt onverantwoord was. Voor een bezoek van de klas (vijftien kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 jaar) aan een pretpark als de Efteling, met grote oppervlakte in een bosrijke omgeving met veel water en gevaarlijke attracties, waren twee leerkrachten en één externe begeleider voor een kind dat een-op-een begeleiding nodig had, volstrekt onvoldoende. Veel leerlingen hebben geen zwemdiploma en de betreffende klas heeft veel potentiële weglopers of kinderen die kunnen verdwalen, aldus de school.

Oordeel
De kantonrechter is van oordeel dat het ontslag onverwijld is gegeven. De waarheid is door het verzwijgen van het daadwerkelijke reisdoel door werkneemster immers pas aan het licht gekomen op 21 maart 2023 door het uitlezen van de black box van een busje dat zij had gebruikt. Werkneemster is op 24 maart 2023 gehoord en vervolgens direct de maandag erna op 27 maart 2023 ontslagen.

Bovendien is de kantonrechter van oordeel dat er sprake is van een dringende reden die het ontslag op staande voet rechtvaardigt. Werkneemster had geen toestemming om met de klas naar de Efteling te gaan en heeft dat toch gedaan. De school heeft voldoende duidelijk gemaakt dat de begeleiding daarvoor onvoldoende was. Werkneemster heeft derhalve een onaanvaardbaar risico genomen, hetgeen tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden. Door het onprofessionele en eigenmachtige optreden van werkneemster wisten de school en de ouders van de (kwetsbare) kinderen niet waar zij zich op 10 maart 2023 een groot deel van de dag hebben bevonden. Dat is onacceptabel. Dat het “goed is afgelopen” maakt het oordeel van de kantonrechter niet anders. Daar komt nog bij dat werkneemster tegen de school heeft gelogen en daarin zelfs zo ver is gegaan dat zij een vervalst verslag in de nieuwsbrief heeft geplaatst. Dat valt niet goed te praten. Het gegeven ontslag op staande voet houdt dus stand.

U leest de uitspraak hier.

Auteur: Emma Eijkelenboom

Next Post Previous Post